A közbiztonságról Pápán

Közös sajtótájékoztatót tartott Pápán a Jobbik helyi elnöke és önkormányzati képviselője Süle Zsolt és Varga Gábor a pápai választókerület elnöke. Témájuk a közbiztonság helyzete volt, amely mind Pápán mind országosan aggodalomra ad okot.

Varga Gábor elmondta:

Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a bűncselekmény elkövetési formák, melyeket kifejezetten idős, egyedülálló emberek sérelmére követnek el.

Az elmúlt hetek sajtóhíreiből értesülhettünk a csemői gyilkosságról, ahol egy 90 éves férfit vertek halálra saját házában, mert nem adta át támadóinak feltételezett értékeit. Ez egyébként a harmadik ilyen eset volt rövid időn belül Pest megyében.

 A bűncselekmény elkövetőinek fokozottan ki vannak téve azok az időskorú emberek, akik elszeparált, vagy kisebb lélekszámú település lakói is.

 A két hét alatt rendet ígérő Orbán-kormány gyakorlatilag semmit sem tett ezen kérdés megoldása érdekében. A Jobbik kormányra kerülése esetén elejét venné ezen cselekményeknek és ezért mélyreható változásokat eszközölne.

 Ennek sarkalatos pillére a megelőzés. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy az idős, magányosan élő emberek jelzőkészüléket kapjanak, mellyel az egészségügyi állapotuk romlását és az ellenük indított támadást egyaránt tudnák jelezni a hatóságok felé.

 Szorgalmazzuk azt is, hogy az időseket és a gyermekeket fokozott büntetőjogi védelem illesse meg, azaz a rájuk támadókat még nagyobb szigorral sújtsa a törvény.

Ezeknél a családoknál ne folytatódhasson a társadalom erőforrásainak kiszipolyozása. A társadalom egyes rétegeiben a nyomor és a bűnözés újratermelődését meg kell akadályozni. Azoktól a szülőktől, akik gyermekeiket bűnöző életmódra nevelik, el kell venni gyermekeiket, és családi gondozásba kell helyezni őket, ahol megfelelő morális alapokon nevelkedhetnek.Sarkalatos pont továbbá a végrehajtó állomány létszámának bővítése és ésszerű  felhasználása.

Süle Zsolt kifejtette, hogy Pápán a korábbi átmenetileg javuló közbiztonsági mutatókhoz képest tavaly több olyan bűneset történt Pápán, ami igencsak felborzolta a kedélyeket... Ilyen volt a Március 15. téren történt gyilkosság, a vasútállomáson történt szurkálás vagy az utazási iroda fegyveres kirablása. ( A sajtótájékoztató után néhány nappal újra kirabolták ugyanazt az irodát!)

Ezek mellett betöréses lopásokról, besurranásos tolvajlásokról, különböző garázda cselekedetekről és autó feltörésről is beszélt. Kiemelte, hogy ezen cselekményeken túl, több olyan kisebb fokú de az embereket nagyon irritáló eset van amelyet gyakoribb járőrözéssel és jelenléttel lehetne visszaszorítani: rendszeres rongálások a parkokban, üvegtörések. Sokakat zavar , hogy rendszeresek a utcai kéregetések, lejmolások vagy a különböző „beszólongatások”. Sajnos a kamerarendszer bővítése is évek óta húzódik pedig komoly visszatartó ereje lehetne. Szintén kiemelte a rendőri erők ésszerűbb felhasználását a bűncselekmények megelőzésének terén!