Vizsgálatot a pápai húsipar ügyében!

A múlt pénteken Pápa város képviselő-testülete az elmúlt 25 év talán legszomorúbb döntését hozta meg. Ennek értelmében felszámolást kezdeményeznek a pápai hús vertikumhoz tartózó összes gazdasági társaság ellen. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a több mint száz éves múlttal rendelkező húsipart a végső megszűnés veszélyezteti. Így félő, hogy a 25 éve a várost irányító Fidesz működése alatt megszűnt Buszöv, Textilgyár és az Elekthermax vállalatok után, az utolsó magyar kézben lévő, közel ezer embert foglalkoztató húsipar is szétesik! Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jelenlegi városvezetés által javasolt menedzsment totális kudarcot vallott. Az biztos, hogy a nagy értékű ipari vállalat megszűnik önkormányzati tulajdonban lenni. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek hatására Pápa városának önkormányzata, Pápa városa és a pápai emberek több milliárd forintnyi vagyonvesztést szenvednek el! Ekkora mértékű vagyon elherdálására még nem volt példa a város történetében az elmúlt 25 évben! Ezzel párhuzamosan emberek százainak a megélhetése kerül veszélybe, nem beszélve arról a presztízsveszteségről, ami magát Pápa városát érinti a helytelen gazdálkodás következményében.

A jelen helyzetben felszólítjuk a város vezetését és a kormányt, hogy a gyárban még munkát végzők fizetését biztosítsák! Azért nem a menedzsment felé tesszük ezt a felhívást, mert már korábban jeleztük, hogy a mi részünkről megszűnt a bizalmunk irántuk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy így karácsony előtt - amennyire a körülményekhez képest lehet- biztosítsák több száz család nyugodt ünnepét!

Mindezekkel párhuzamosan azonban azt mondjuk, hogy a történtek mellett nem lehet ennyivel elmenni, nem lehet ezt a történetet ennyivel lezárni! Nem fogadhatjuk el, hogy ennek így kellett történnie. Nem fogadhatjuk el, hogy ebben ez ügyben sincsenek felelősök!

Ennek értelmében a pénteki képviselő-testületi ülésen tettem egy javaslatot, egy kiegészítést a felszámolást elfogadó határozathoz! Így arra kértem a képviselő-testületet, hogy támogassák azon javaslatomat, hogy vizsgáljuk meg az elmúlt három évet attól kezdve, hogy az önkormányzat többségi tulajdonos lett a cégben, egészen napjainkig… Vizsgáljuk meg az Uzsoki András nevével fémjelzett menedzsment működését minden tekintetben! Vizsgáljuk meg a városvezetés és a képviselő-testület döntéseit! Vizsgáljuk meg azt a politikai és gazdasági környezetet, amelyben a gyárnak működnie kellett! Vizsgáljuk meg, hogy a menedzsment a jó gazda gondosságával járt-e el a rájuk bízott vagyonnal! Vegyük górcső alá az elmúlt 3 év döntéseit és döntéshozóit. Amennyiben pedig valamilyen mulasztást vagy ebben a helyzetben nem elvárható megnyilvánulást találunk azt nyilvánosságra kell hozni és a felelőséget egyértelműen tisztázni kell!

Az elmúlt tíz évben a magyar adófizetők pénzéből legalább tíz milliárd forintot pumpáltak a gyárba. Ennek ellenére most gyanúsan hirtelen omlott össze a húsipar! Nem hagyhatjuk, hogy mindez következmények nélkül maradjon! Nem hagyhatjuk, hogy az elmúlt 25 év magyarországi gyakorlatához hasonlóan itt se derüljön ki az igazság! Nem hagyhatjuk, hogy megint csak a kisembereken csattanjon az ostor az igazi felelősök pedig  tovább lavírozzanak a zavarosban!

Javaslatomat – bár nem egyöntetűen -  de elfogadta a képviselőtestület. Így esély van arra, hogy feltárjuk mi is az igazi magyarázat a történtekre. A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében mondhatom, hogy mindent megteszünk a mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatásáért és ha vannak, a felelősök megnevezéséért. Mind politikai, mind szakmai szempontból.

Nem akarok természetesen a vizsgálat elé menni, de néhány konkrétum és furcsa dolgot már most is tudhatunk. Az elmondható, hogy a Jobbik részéről mi egy külön vizsgálatot fogunk lefolytatni, amelyet a sajtó nyilvánossága elé tárunk! Az mindenesetre már figyelemre méltó, hogy az elmúlt években csak a Jobbik  képviselője bírálta a fideszes városvezetés által kinevezett menedzsmentet a képviselő testületben. Sem a Fidesz sem az MSZP képviselői nem fejezték ki kétségüket a menedzsment felé, még az utolsó pillanatokban sem! Minden esetben elfogadták a menedzsment különböző előterjesztéseit, miközben az is tény, hogy csak a Jobbik próbált meg egy másik utat ajánlani még 2013. augusztusában a húsipar számára… amit nem fogadott el az akkori képviselő-testület illetékes bizottsága! Ugyanakkor az is tény, hogy csak én voltam, aki nem fogadta el a cég beszámolóját és nem fogadtam el az cég üzleti stratégiáját a képviselők közül. Mert tisztán látszott, hogy megvalósíthatatlan és légvárakra épít, miközben a valós adatok meg sem közelítették a tervekben vállalt, kitűzött célokat!

Mindezekkel párhuzamosan mi voltunk azok, akik már korábban jeleztük: megszűnt a bizalmuk az Uzsoki András vezette menedzsmenttel szembe.

Ugyanakkor az is ténykérdés, hogy megkérdeztem Uzsoki Andrást ez év augusztusában, hogy tarthatóak-e azok a tervek, amelyet még előzőekben elfogadtunk és amelyek természetesen nem a felszámolásról szóltak! Akkor, bár már látszódtak a rossz eredmények, de Uzsoki úr próbált megnyugtatni: semmi probléma… Természetesen én nem hittem el ezt, de a fideszes-mszp-s képviselő-testület tagjai igen...

Az mindenesetre további kérdéseket vet fel, hogy ha augusztus végén a menedzsment nem látta a problémát, akkor alig két hónap alatt miért is lett ekkora a baj? Azért, mert ennyire naivak voltak vagy esetleg más áll a háttérben? Ugyanakkor az is további kérdéseket vet fel az emberekben, hogy 3 éve a választások előtt több milliárd kellett a cégcsoport megmentéséhez, ma ennek a töredéke biztosítaná a további működést, mégse lép az önkormányzat, mégse lép a kormány! Csak nem azért, mert most még messze van a következő választás? Joggal merül fel a kérdés a dolgozókban: csak a választások előtt voltak fontosak?

 

És itt elérkeztünk egy nagyon fontos kérdéshez! Hogyan tovább? Lehet-e valamiféle jövője a pápai húsiparnak. A válasz az, hogy igen. Lehet, hogy ebben a helyzetben igen csak vonzóvá válik az a felhalmozott tudás, termék-paletta, termelési technika, amellyel a húsipar rendelkezik. Elméletileg lehetséges, hogy jelentkezik egy befektető, aki bizonyos feltételekkel továbbra is üzemeltetné a gyárat. Hiszen miután a mostani cégek összedőltek, a leendő üzemeltető már nem örökli az adósságot, egy teljesen tiszta céget vásárolhat! És tegyük hozzá a valós értékénél jóval alacsonyabb áron! Hiszen a felszámolóknak és az eddig hitelező banknak az az érdeke, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a veszteségét. Ezt pedig akkor tudja elérni, ha gyorsan megválik a meglévő vagyonelemektől. Márpedig akkor tudja gyorsan eladni ezeket, ha áron alul válik meg a vagyontárgyaktól… Így, ha ez a verzió valósul meg, akkor megállapíthatjuk: Nagyot veszt az állam, nagyot vesztenek a pápaiak, viszont nagyot nyerhet a lehetséges vásárló. És ne felejtsük el, ha valaki továbbra is  vállalja az üzemeltetést (természetesen a profit reményében), akkor sok embernek megmaradhat a munkája! És ebben a helyzetben ezt is nagyon meg kell becsülni még, ha ez nagyon is sokba kerül nekünk, magyar adófizető embereknek…

                     Süle  Zsolt

              önkormányzati képviselő

 

           

 

 

                                                                                 

2015. 11. 10.